Home > Transporto priemonės > Saugaus vairavimo ypatumai

Saugaus vairavimo ypatumai

Svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti, kad apsaugotumėte savo gyvybę, yra prisisegti saugos diržą, tai yra tam tikri saugaus vairavimo pagrindai. Saugos diržai patys gelbsti gyvybes, o daugelis pažangesnių saugos funkcijų, tokių kaip įspėjimas apie susidūrimą ir automatinis avarinis stabdymas, gali padėti išvengti nelaimingų atsitikimų. Saugus vairavimas susideda iš keltos dalykų, tai techninės transporto priemonės saugumas ir reikalavimai, kurie yra pagrįsti įstatymais. Kaip pavyzdys vairavimas išgėrus ar neprisisegus diržo, bauda vairavimas be teisių. Nors šiai dienai populiariausias alkotesteris ko gero guli pas kiekvieną mašinoje, tačiau reikėtų būti labai atidiems ir įvertinti ar vairavimas išgėrus yra saugus. Saugus vairavimas yra neatsiejama techninė automobilio dalis. Paanalizuokime, kokios yra kitos techninės sąlygos.

Lygindami skirtingus modelius, nepamirškite saugos funkcijų. Pavyzdžiui, labai pageidautina stabdžių antiblokavimo sistema ir elektroninė stabilumo kontrolė. Nors dabar naujiems automobiliams standartinė įranga diegiama, bet dėl  šių funkcijų verta pasidomėti, jei perkate senesnį automobilį. Štai keletas pagrindinių saugos priemonių.

Oro pagalvės

 

Priekinės oro pagalvės buvo standartinės visuose naujuose automobiliuose nuo 1998 m., o lengvuosiuose sunkvežimiuose – nuo 1999 m. Dauguma transporto priemonių jas turėjo ir anksčiau. Avarijos jutikliai, prijungti prie borto kompiuterio, aptinka priekinį susidūrimą ir paleidžia krepšius. Maišeliai prisipučia per kelias milisekundes – akies mirksniu – ir iškart pradeda išsipūsti. Nors oro pagalvės išgelbėjo tūkstančius gyvybių, jos taip pat gali sužaloti ar net mirti vaikams arba keleiviams, kurie nesinaudoja saugos diržais. Vaikai iki 12 metų turėtų sėdėti gale su atitinkama tvirtinimo sistema, o atgal atsuktos vaikiškos kėdutės niekada neturėtų būti montuojamos priekinėse sėdynėse su oro pagalvėmis. Šoninės oro pagalvės. Liemenį saugančios šoninio smūgio oro pagalvės, skirtos priekyje sėdintiems keleiviams, taip pat yra beveik universalios, o kai kurie automobilių gamintojai siūlo ir šonines oro pagalves galinėse sėdynėse sėdintiems keleiviams. Šoninės oro pagalvės yra gana mažos pagalvėlės, kurios iššoka iš durų apdailos arba sėdynės atlošo šono. Jie padeda apsaugoti liemenį, tačiau dauguma jų nėra veiksmingi galvos apsaugai.

Stabdžių antiblokavimas (ABS)

 

Prieš pradedant naudoti stabdžių antiblokavimą, staigiai stabdant buvo pernelyg lengva užblokuoti ratus (neleisti jiems pasisukti). Slystant priekinėms padangoms, neįmanoma vairuoti, ypač ant slidžios dangos. ABS apsaugo nuo to, kad kiekvienam ratui naudojami jutikliai ir kompiuteris, kuris maksimaliai padidina kiekvieno rato stabdymą, kad neužblokuotų. ABS leidžia vairuotojui išlaikyti vairo kontrolę stabdant, kad prireikus automobilis galėtų manevruoti aplink kliūtį. Kai kurie vairuotojai, nepripratę prie ABS įjungimo, gali sunerimti, nes naudojant stabdžių pedalą perduodamas pulsavimo pojūtis ir ratų čiurlenimas. Nesijaudinti. Tai sistema, kuri greitai nuspaudžia stabdžius, kad užtikrintų maksimalią galią ir valdymą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *